Štátne lesy TANAP sa vlani sústredili na likvidáciu následkov kalamity

11.05.2006 Poprad

Tatranská Lomnica 11. mája (TASR) - Štátne lesy TANAP-u, ktoré sú príspevkovou organizáciou, sa vlani sústredili najmä na likvidáciu následkov veternej kalam...
Tatranská Lomnica 11. mája (TASR) - Štátne lesy TANAP-u, ktoré sú príspevkovou organizáciou, sa vlani sústredili najmä na likvidáciu následkov veternej kalamity z 19. novembra 2004, ktorá postihla 12 600 ha územia.

Na svoju činnosť využívali vlastné zdroje a zdroje poskytnuté od štátu na základe uzavretého kontraktu. Na odstraňovanie následkov kalamity, záchranné a zabezpečovacie práce dostali od zriaďovateľa navyše 20,299 milióna Sk. Ako konštatovali v rámci dnešného verejného odpočtu hospodárenia, ŠL TANAP-u splnili minuloročné úlohy v plnom rozsahu.
Vzhľadom na množstvo kalamity museli hľadať nové prístupy. Vo vlastnej réžii sa rozhodli spracovať tretinu kalamitného dreva a ďalšie dve tretiny formou obchodných celkov. Z 27 vytvorených obchodných celkov bolo v troch kolách obchodnej verejnej súťaže predaných 26. Obchodný celok, o ktorý nebol záujem, spracovali ŠL TANAP-u vo vlastnej réžii.
Ďalšou novinkou bolo použitie harvestorových uzlov, čo sa ukázalo ako správny krok. \"Bez nej by sme neboli dokázali spracovať také množstvo kalamitného dreva, \" konštatovali vo výročnej správe.
Štátne lesy TANAP boli zriadené MP SR ako príspevková organizácia, ktorej cieľom je starostlivosť o lesné ekosystémy v oblasti TANAP a PIENAP, o drobné vodné toky a plesá najmä z hľadiska protipovodňovej ochrany, o zarybňovanie vodných tokov pôvodnými druhmi, o zachovanie biologickej diverzity živočíchov existujúcich na území národných parkov (najmä kamzičia zver, svište a génová základňa pre zachovanie jeleňa lesného karpatského). Náplňou ich činnosti je aj informovanie návštevníkov – práca s verejnosťou, starostlivosť o turistické chodníky.
Vlastné zdroje vytvorené realizáciou produkcie zhodnotenej pri starostlivosti o prírodné prostredie a lesné ekosystémy predstavovali vlani 1,209 miliardy Sk, dotácia od štátu 42,987 milióna Sk. Pri zostavovaní minuloročného rozpočtu bola prioritou likvidácia následkov kalamity. Z výnosov z predaja kalamitného dreva vytvorili rezervu 529,25 milióna Sk na následnú obnovu a revitalizáciu poškodených porastov.
 

Vyberte región

mark